KAHVE BÖLGELERİ VE LEZZETLERİ

Kahve Bölgeleri ve Genel Lezzetleri:

Dünyadaki kahve bölgeleri tropikal kuşak üzerinde bulunmaktadır. Bu kuşak üzerindeki bölgeleri kıtalar bazında inceleyecek olursak;

Orta ve Güney Amerika Bölge Kahveleri:

Orta ve Güney Amerika bölgesi Brezilya ve Kolombiya başta olmak üzere, kahve üretiminde bölgeler arasında en büyük hacme sahiptir. Bu bölgede MeksikaGuatemalaKosta Rika ve Panama‘yı da ciddi kahve üreticileri arasında saymamız yerinde olur. Genel bir tarif yapacak olursak, bu bölgenin kahveleri yumuşak, orta gövdeli ve aromatik olarak tanımlanabilir. Bu bölgede Kolombiya aşırı engebeli dağlık arazilerinden dolayı kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Zor koşullarda, ufak aile çiftliklerinde yetiştirilen Kolombiya kahvesi değerli ve aranan kahveler arasında yer almaktadır. “Colombian Supremo” Kolombiya’da üretilen kahveler arasında en kaliteli ve değerli olanıdır. Guatemala küçük bir ülke olmasına karşın, kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde, yetiştirdiği kahveleri dünyadaki en özel kahveler arasına yazdırmayı başarmıştır. Her bölgesinin ayrı bir karakteri olmasıyla beraber Guatemala kahveleri zengin ve kompleks tad ve aromaları ile ünlüdür.

Afrika ve Ortadoğu Bölge Kahveleri:

Afrika ve Ortadoğu kahveleri arasında en ünlü olanları Kenya ve Arap Yarımadası‘nda yetişenlerdir. Kenya kahvesi genelde Kenya Dağının eteklerindeki tepelerde yetiştirilir, zengin gövdesi ve zengin aroması ile ünlüdür. Arab kahveleri ise daha meyvemsi bir tad sunmaktadır. Etiyopya (Habeşistan) bu bölgede kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Milattan sonra 800 yıllarına varan kayıtlara dayanarak Etiyopya kahvenin anavatanı olarak bilinir ve günümüzde bile burada kahve hasadı yaban ağaçlardan yapılmaktadır. Kendi içinde üç ayrı üretim bölgesi vardır – SidamoHarer ve Kaffa. Etiyopya kahvesi zengin aromalı ve zengin gövdelidir.

Güneydoğu Asya Bölge Kahveleri:

Güneydoğu Asya bölgesi başlıca Endonezya ve Vietnam kahveleri ile ünlüdür. Endonezya adalarından olan Sumatra, Java ve Sulawesi‘de yetişen kahveler zengin aroma, zengin gövde ve kendilerine has “topraksı tatlar”la tüm dünyada aranan kahveler arasında yer almaktadır. Ek olarak Endonezya yıllandırılmış kahvesi ile de meşhurdur. Bu yöntem çiftçilerin daha uygun fiyata satmak için kahveleri depolayıp bekletmeleri ile keşfedilmiş. Beklemiş kahvenin kendine has tadı zamanla aranan bir özellik haline gelmiş. Vietnam kahveleri ise orta gövdesi ve yumuşak tadı ile bilinmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top