KAHVE TADIM ÇARKI

İlk defa 1995 yılında yayınlanmış olan Kahve Tadım Çarkı 20 yıldan fazla kahve endüstrisine yol göstermiş ve 2016 yılında güncellenmiştir. Kahve tadım testlerinde (cupping) refereans olarak kullanılan kahve tadım çarkı bilim adamlarına, kahve yetiştiricilerine, kahve profesyonellerine ve tutkunlarına yardımcı olmaya devam etmektedir.

KAHVE TADIM ÇARKI Read More »

KAHVE LEZZET TERİMLERİ

Kahve lezzet terimleri kahvenin lezzetini bir bütün halde anlatmak için kullanılır. Kahve oldukça kompleks bir meyvedir. İçerisinde bulunan 1500’ün üzerindeki farklı doğal kimyasal yapılar içtiğimiz kahvedeki lezzetlerin oluşmasını sağlar. Kahvenin içerisinde bulunan doğal lezzetler; kahve ağacının türünden, yetiştiği rakımdan, sulanmasından, etrafındaki bitki dokusundan, aldığı güneşten veya gölgeden, bulunduğu topraktaki minerallerden, yetiştirilme şeklinden, işleme şeklinden ve daha bir çok sebepten etkilenir. Kavrulma

KAHVE LEZZET TERİMLERİ Read More »

KAHVE SINIFLARI / SINIFLANDIRMASI (GRADİNG)

Kahve çekirdeklerinin sınıflandırılması: Kahve sınıfları kahvelerin yetiştirildiği yörelere göre bazı kısaltmalarla anılır. Kahve çekirdeklerine kurutulduktan sonra yapılan sınıflandırma (Grading) işleminde kahve çekirdekleri boyutuna, yetiştirildiği rakıma ve rengine göre ayrılır. Aynı zamanda da kusurlu (hatalı) çekirdekler ayrıştırılır. Sınıflandırma işlemi elle yada makinelerde yapılır. Yöresine göre sınıflandırma (Grading) kısaltmaları:

KAHVE SINIFLARI / SINIFLANDIRMASI (GRADİNG) Read More »

KAHVE BÖLGELERİ VE LEZZETLERİ

Kahve Bölgeleri ve Genel Lezzetleri: Dünyadaki kahve bölgeleri tropikal kuşak üzerinde bulunmaktadır. Bu kuşak üzerindeki bölgeleri kıtalar bazında inceleyecek olursak; Orta ve Güney Amerika Bölge Kahveleri: Orta ve Güney Amerika bölgesi Brezilya ve Kolombiya başta olmak üzere, kahve üretiminde bölgeler arasında en büyük hacme sahiptir. Bu bölgede Meksika, Guatemala, Kosta Rika ve Panama‘yı da ciddi kahve üreticileri arasında saymamız yerinde olur. Genel bir tarif yapacak olursak, bu bölgenin kahveleri yumuşak, orta

KAHVE BÖLGELERİ VE LEZZETLERİ Read More »

KAHVE İŞLEME YÖNTEMLERİ

Hasadı yapılan kahve meyveleri aşağıdaki kahve işleme yöntemlerinden biri ile işlenir ve kavrulmaya hazır hale getirilir. İşleme yöntemleri kahvenin aroma ve lezzet profilini belirlemesinde büyük rol oynar. Bir yöntemin diğerinden daha iyi ya da daha kötü olduğunu söyleyemeyiz. Elde edilmek istenen kahveye göre işleme yöntemi belirlenir. Kahve meyvesi 6 katmandan oluşur: Yukarıda sıralanan ilk 5 katman kahve işleme yöntemleriyle giderilir. YIKANMIŞ YÖNTEM (WASHED/WET

KAHVE İŞLEME YÖNTEMLERİ Read More »

KAHVE KAÇ RAKIMDA YETİŞİR

Kahve Kaç Rakımda Yetişir ve Yetiştiği rakımın lezzetine etkisi: Kahve kaç rakımda yetişir sorusuna verilebilecek cevap genellikle 1,000 mt ve üstüdür. Kahve yetiştirildiği bölgedeki diğer bitkilerin kokularını, hatta topraktaki kokuları bile içine cezbeder. Bu yüzden kahveler yetiştirildiği yörelere, rakımına ve hatta yetiştirildiği yıla göre farklı lezzetlerde olabilir. Aşağıda yetiştirildiği rakıma göre genel lezzet bilgilerini bulabilirsiniz: 1- 760 mt ve altı:

KAHVE KAÇ RAKIMDA YETİŞİR Read More »

KAHVE YETİŞEN ÜLKELER

 Kahve yetişen ülkeler yandaki göreselde görüldüğü gibi tropikal kuşakta bulunurlar. Genel olarak iki türe ayrılan kahve çekirdekleri Arabica ve Robusta olarak adlandırılır. Ticari üretimin yaklaşık %70’i Arabica %30’u Robustadır.  Arabica çekirdekleri deniz seviyesinden 600 mt ile 1800 mt arasında ve ortalama 21 derece sıcaklıkta yetişir. Arabica kahve çekirdekleri dünyanın en pahalı kahve çekirdeklerini içinde barındırır. Yetiştirilmesi ve hasadı Robusta’ya göre daha zordur ancak lezzet bakımından üstündür. Robusta çekirdekleri ise

KAHVE YETİŞEN ÜLKELER Read More »

TAZE KAVRULMUŞ KAHVE

TAZE KAVRULMUŞ KAHVE Koku kahvenin tazeliğini anlamak için en iyi testlerden biridir. Kahvenizi kokladığınızda aromasını yoğun bir şekilde hissediyor ve bir an önce kahvenizi demlemek istiyorsanız işte o kahve tazedir. Kahvenizde maya, bira, şarap gibi malt kokular yoğunluktaysa bu büyük bir ihtimalle kahvenizin bayat olduğuna işaret eder. Bu kokuları tam olarak hissedemediyseniz ve buna rağmen

TAZE KAVRULMUŞ KAHVE Read More »

Shopping Cart
Scroll to Top