Kahve Sınıfları / Sınıflandırması (Grading)

Kahve Sınıfları / Sınıflandırması (Grading) ve Yöresine Göre Kısaltmaları:

Kahve çekirdeklerinin sınıflandırılması:

Kahve sınıfları kahvelerin yetiştirildiği yörelere göre bazı kısaltmalarla anılır. Kahve çekirdeklerine kurutulduktan sonra yapılan sınıflandırma (Grading) işleminde kahve çekirdekleri boyutuna, yetiştirildiği rakıma ve rengine göre ayrılır. Aynı zamanda da kusurlu (hatalı) çekirdekler ayrıştırılır. Sınıflandırma işlemi elle yada makinelerde yapılır.

Yöresine göre sınıflandırma (Grading) kısaltmaları:

  • Grade: Grade genellikle kahve çekirdeklerinin boyutunu belirtir. Örnek olarak Grade 18; 18/64 inch çapındaki eleklerden geçebilen yaklaşık 7,14 mm çapındaki kahve çekirdekleri için kullanılır. Çift rakamlı elekler ( 20,18,16 gibi ) genelde Arabica çekirdekler için, tek rakamlı ( 17,15,13 gibi ) elekler Robusta çekirdekler için kullanılır.
  • AA: Genelde Kenya yöresinde yetiştirilen 16,18 elek arasındaki iri kahve çekirdekleridir. AAA ve AA+, AA'dan daha büyük, AB ise AA'dan daha küçük kahve çekirdekleri için kullanılır.
  • Supremo: Genelde Kolombiya kahveleri için kullanılır. 16,18 ve üstü eleklerden geçen kahve çekirdeklerinden oluşur.
  • Excelso: Genelde Kolombiya kahveleri için kullanılır, Supremo çekirdeklerinden daha küçüktür. 14,16 elek arası ölçülere sahiptir.
  • Altura: Altura İspanyolca yükseklik, rakım anlamına gelmektedir ve yüksek rakımda yetiştirilmiş kahve çekirdekleri için kullanılır.
  • Hard Bean: HB veya HG (High Grown) olarak da kullanılır. Yüksek rakımda (1200 mt – 1400 mt'de) yetiştirilmiş olan kahve çekirdekleri için kullanılır.
  • Strickty Hard Bean: SHB veya SHG (Strictly High Grown) olarak da kullanılır. Çok yüksek rakımda (1400 mt ve üstü) yetiştirilmiş olan kahve çekirdekleri için kullanılır.
  • Strictly Soft Bean: SS olarak da kullanılır. 1200 mt ve altı rakımda yetiştirilmiş olan kahve çekidekleri için kullanılır.
  • Ethiopian Grading: Etiyopya sınıflandırmaları genelde kahvenin işlenme yöntemini belirtir. Grade 1 ve 2 yıkanmış, Grade 4 ve Grade 5 doğal (yıkanmamış) işleme yöntemini belirtir.
  • Brazil Grading: Brezilya kendine özgü sınıflandırma yöntemi kullanmaktadır. En iyi kahveleri için “Stritly Soft” sonra “Soft” kullanmaktadırlar. Elek ölçüsü olarak “Extra Fine Cup” ve Fine Cup terimleri kullanılmaktadır.
  • European Preparation: EP olarak da kullanılmaktadır. Yeşil kahve çekirdeklerinin Avrupa standartları gereği paketlenmeden önce elle kusurlu çekirdeklerden ve varsa başka materyallerden ayıklandığını belirtir.
Takip edilen ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bir cevap yazın