KAHVE LEZZET TERİMLERİ

Kahve lezzet terimleri kahvenin lezzetini bir bütün halde anlatmak için kullanılır. Kahve oldukça kompleks bir meyvedir. İçerisinde bulunan 1500’ün üzerindeki farklı doğal kimyasal yapılar içtiğimiz kahvedeki lezzetlerin oluşmasını sağlar. Kahvenin içerisinde bulunan doğal lezzetler; kahve ağacının türünden, yetiştiği rakımdan, sulanmasından, etrafındaki bitki dokusundan, aldığı güneşten veya gölgeden, bulunduğu topraktaki minerallerden, yetiştirilme şeklinden, işleme şeklinden ve daha bir çok sebepten etkilenir.

Kavrulma esnasında bu lezzetlerin bazısı kaybolurken bazılarının etkileri artar.

Kahvenin kavrulma işlemi oldukça deneyim gerektirir ve istenen lezzetleri yakalayabilmek için değişik profillerde bir çok kavurum testi yapılmasını gerektirir. Gereğinden az kavrulmuş kahve saman/ot kokulu ve ekşidir, gereğinden çok kavrulmuş kahvede ise içerisindeki tüm aromalar kaybolmuş yerine sadece yanık kahve kokusu ve acılık kalmıştır. Mükemmel kavrulmuş yüksek kaliteli kahvenin dengeli ve içerisindeki aromaları en iyi şekilde yansıtması beklenir. Kahve aromalarına geçmeden önce kahvenin lezzetini tanımlamak için kullanılan kahve lezzet terimlerini inceleyelim:

  • Acidity (Asidite): Kahvede aranan bir özelliktir. Damakta ve dilin altında kuruluk hissi bırakır. Kahveye keskinlik ve canlılık katar. Asiditesi düşük kahve sıradan bir lezzete sahip olur. Kavrulma süresi arttıkça kahvenin asiditesi düşer.
  • Aroma: Kahve aroması, demlenmiş kahvenin kokusu ve kahve lezzetiyle yakından ilişkilidir. Koku alma duyumuz olmadan lezzet, tatlı, ekşi, tuzlu ve acı dil duyuları ile sınırlı olacaktır. Bir kahvedeki pek çok nüans kokuya ya da “buruna” yansıtılır.
  • Balance (Denge): Bir kahve kompleks tadlara sahip olabilir ama yine de bir aroma lezzet bastırıcı şekilde öne çıkmaz. Mesela Yemen Mocha kahvesi tipik olarak çeşnili ve koyu karakteristiğe sahiptir ancak iyi bir dengesi vardır. Buna karşın Kenya AA genelde domine edici şekilde şarap benzeri meyve lezzetine sahiptir. İyi dengelenmiş kahve dilin her yerinde hissedilebilir.
  • Body (Gövde): Kahvenin dil üzerinde bıraktığı ağırlık hissidir. Örneğin süt suya göre daha ağır bir gövdeye sahiptir. Ağırlık, kalınlık ve zenginlik hislerinin dildeki algılanışıdır.
  • Flavor (Lezzet): Tat ve Aromanın birlikte verdiği hisdir. Çiçeğimsi, meyvemsi, baharatımsı, fındık, ceviz gibi kabuklu yemiş tadında, karamel ve çikolota gibi lezzetleri içinde barındırır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top